Girişimci olmak, kendi işini kurmak kolay bir yol değil. Bir de uzun yıllar maaşlı işlerde çalışmışsan öncelikle belirsizlik ortamından keyif almayı öğreneceksin. Hatta öyle ki girişimcilik oyunu oynayacaksın. Bu keyifli ve maceralı bir oyun. Kurallar hem belirli hem belirsiz. Esneklik var ama self-disiplin olmazsa başlamadan biten bir hikâyenin kahramanı olabilirsin. Kurumsal yaşamın çok yönlü olmak kavramı, burada şirketin sekreteri, şoförü, ofis boyu, operasyon, iş geliştirme ve pazarlama uzmanı olacağın anlamına geliyor.
…Ama bu bir tutku… Yeni bir şeyler denemek, konfor alanının dışına çıkmak, sürekli öğrenmek, taze kalmak istiyor ve ben yaptım demenin gururunu yaşamak istiyorsan o zaman girişimciler dünyasına hoş geldin.
Son günlerde yeni girişimcilere desteğin 30.000 TL’den 50.000 TL’ye çıkması ve kadınlara bu oranın %80 seviyesinde karşılıksız verilmesi teşviki tekrar gündeme getirdi.
Özellikle girişimcilere, mikro kadın girişimcilere yol göstermesi açısından bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Peki, yeni girişimci desteği nedir?
-KOSGEB tarafından onaylı kurumlarca verilen, 9 günlük girişimcilik eğitimini tamamlamış,
-Henüz şirket kurmamış ve bu eğitimden sonra ilk defa resmi olarak şirketini kuracak kadın ve erkek girişimcilere verilen karşılıksız devlet desteğidir. Özellikle şirket kuruluş masrafları, kurulumdaki ofis mobilyası ve bilgisayar vb. teçhizat, ofis kirası, eleman masraflarını şirket adına faturalı ve şirket hesabından banka üzerinden ödediğiniz takdirde, harcamalarının %80’ini kadın girişimci iseniz, KOSGEB size teşvik olarak ödüyor. Teşvik demek kredi demek değil yani paranın geri ödemesi yok. Diğer yandan önce siz belirtilen kalemlerden harcamalarınızı şirket hesabından yapıyorsunuz, sonra o harcamaları limitler dâhilinde maksimum %80’ini devlet size teşvik olarak geri ödüyor. Yani peşin yapılan bir ödeme de yok.
En önemli şart, öncelikle 9 günlük yeni girişimci eğitimini alıp, sonrasında şirketi kurmak gerekiyor. Daha önce şirketiniz varsa, eğitimi almamışsanız bu teşvikten faydalanamıyorsunuz.
KOSGEB girişimcilerin bu eğitimi almasına çok önem veriyor; Türkiye’de kurulan şirketlerin yarısı maalesef bir yıl içinde kapanıyormuş. Bu sebeple aslında KOSGEB verdiği parasal destek kadar önemli olan bu eğitimle girişimciye işi yönetmesini öğretmeye çalışıyor.
Eğitim süresince hedefleriniz, piyasa ve Pazar analizi, iş planı gibi kavramları öğrenip, eğitim bittiğinde iş planınızı hazırlamış oluyorsunuz. Ayrıca bu 50.000 TL’lik teşvik aslında bir başlangıç. KOSGEB’in networkünde pek çok iş geliştirme eğitimine daha sonra dâhil olabileceğiniz gibi, diğer teşviklere de ardından başvurabiliyorsunuz. Özellikle bir işletme kuruyorsanız ve üretim işinde iseniz, 50.000 tl lik teşvikin ardından 100.000 TL’lik düşük faizli geri ödemeli desteğe de başvurabilirsiniz.
KOSGEB’in www.kosgeb.gov.tr sayfasına girip, KOSGEB’in tüm teşvik bilgilerine ve eğitim alacağınız kurumlara, takvimine ulaşabilirsiniz. İstanbul’da Anadolu yakasında eğitim veren kurum az, ağırlıklı Avrupa yakasında anlaşmalı üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde eğitim veriliyor. Özellikle sitede teşviklerle ilgili iç yönetmeliklerde adım adım tüm kurallar yazılıyor. Eğitimler sadece İstanbul’da değil, Anadolu’nun pek çok şehrinde yapılıyor ve ücretsiz.
Eğitimi bitirdiğinizde ise önce şirket kurarak, ardından teşvikler dünyasına da adım atabilirsiniz. Bu süreçte;
-Önce şirketinizi kuruyorsunuz.
-Ticari Sicile, ticaret odasına kayıtlarınızı yaptırıyorsunuz.
-Şirket sahibi olarak Bağkur girişinizin yapılması gerekiyor.
-KOSGEB veri tabanına kayıt oluyorsunuz.
-Site içinde KOSGEB KOBİ beyannamesi doldurup, imza, imza sirküleri, faaliyet belgesi ile KOSGEB merkezlerinden size yakın olana başvuruyorsunuz.
-Beyanname kontrol ve KOSGEB onayı mesajla geldikten sonra KOSGEB web sitesinde girişimci destek programı bölümüne girip, destek için şirket iş planınızı giriyor, sitede işiniz bittikten sonra bir kopyasını alıp, imzalayıp KOSGEB bölge temsilcisine elden teslim ediyorsunuz. Görevli dosyanızı kontrol ederek, eksiklikleri tamamlatıyor. Proje tesliminden sonra 15-20 gün içinde proje kurula giriyor. Danışma kurulunda iş planınız değerlendirilir ve genelinde o akşam siteden teşvike hak kazanıp kazanmadığınızı takip edebilirsiniz.
Kurulun onayından sonra ise teşvik ile ilgili sizden bir taahhüt yazısı istiyorlar. 1 ay içinde bu taahhüttü vermeniz gerekiyor. Buna göre 3 yıl boyunca şirketinizi kapatmayıp, ekipmanları satmayacağınızı taahhüt edersiniz.
İş planı yazmak için internette pek çok danışman bağlantısı görebilirsiniz ama KOSGEB bu planı kendinizin yapmanızı istiyor. Zaten eğitime katıldığınızda da gereksiz böyle bir harcama yapmanıza gerek kalmayacak. Kaldı ki eğitimde hiçbir şekilde devamsızlığa göz yummuyorlar.
Yeni Girişimci Desteğinin ardından da Genel Destek Programındaki teşviklerden de faydalanabilirsiniz.
KOSGEB’in yeni girişimci desteği önemli bir destek. Diğer yandan bir iş kuracaksanız yine de bu desteklere bel bağlamadan işe girmeniz ve en az 1 yıllık gelir akışı konusunda bir B planınızın olması iyi olur. Genelde desteklerin ödenmesi birkaç ayı alıyor ve harcamalar fatura karşılığı genelde aylık bedellerde yapılıyor.
Kadın Mikro girişimciler açısından ise daha ciddi bir problem var. Teşviklere başvurmadan daha şirket kurma noktasında çekingen ve kaygılılar. Bilgileri de yok. Onun için Instagramda sattıkları birer ikişer el emeği ürünü sergileyip, telefonda satmak daha kolay geliyor. Bu sebeple bence devletin özellikle;
-Şirket kuruluş sürecini kolaylaştırma ve kuruluş maliyetini sıfırlayacak desteği hemen vermesi,
-İlk bir yıl işletme giderleri ve vergiler konusunda iyileştirme yapmaları girişimcileri daha fazla cesaretlendirecektir.
Ne dersiniz? Sizce girişimciler nasıl desteklenir? Sorunları ve çözüm önerilerinizi paylaşabilirsiniz.