Okuduğun Bölüm Kaderin mi? -Kariyerimde Dönüm Noktaları #2

Okuduğun Bölüm Kaderin mi? -Kariyerimde Dönüm Noktaları #2 2560 1707 Aylin Satun Olsun

Kariyerimde Dönüm Noktaları 2-

Geçen hafta Kariyerimde Dönüm Noktaları yazı dizisinin ilkini yazmıştım. Bugün ise 2. bölümde staj deneyimlerim var.

Türkiye’nin bir başka gerçeği üniversite sınavlarındaki tercihlerimiz. O yaşlarda maalesef kendimizi iyi tanımadığımız, üniversite konusunda da doğru dürüst bilgimiz olmadığı için ; okul , sınav başarımıza ,alacağımız puana ve popülerliğe göre tercihte bulunuyorduk. Bir de Türkiye’nin sınav gerçeğini dikkate alırsak sonuçları ile her halukarda hayal kırıklığı olan bu dönemi aramızdan geçirmeyen yoktur. Ben de hukuk okumak için yola çıkarken, hocalarımın yönlendirmesi ile kendimi birden ilk 2 tercihimden biri olan Uluslararası ilişkiler bölümünde buldum.

Bu tercihi yapıp okula gelmiştim ama daha 1. sınıftan itibaren, ben mezun olunca ne yapacağım telaşı beni almıştı. Bölüm itibari ile Dışişlerinden, dış ticarete, bankacılıktan , reklamcılığa, gazeteciliğe geniş bir alanda çalışma fırsatım vardı ama hepsinde başka yetkinlikler öne çıkacaktı. Bu çeşitlilik ve alternatif bolluğu bir taraftan belirsizlik ve odaklanamama sorununu da getiriyordu. Ben ne istediğime nasıl karar verecektim?

Merak ve öğrenme arzusu ile birincil hedefim bu sektörleri tanımak için staj yapmaktı. O zamanda şimdiki gibi, bir de zorunlu staj olmayınca, staj bulmak hiç kolay değildi. Diğer yandan eğer hedefini belirlersen; bir şekilde , o kapılar açılmaya başlıyor. Ben üniversite hayatım boyunca Toprak Mahsulleri ofisinden, TEB Ekonomik Araştırmalara, gazeteden, lojistiğe , yine dış ticaret bölümünde staja pek çok şirket ve bölümü tanıma fırsatım oldu. Düzenli kariyer fuarlarını ve sektör toplantılarını takip ediyordum. Kimisi onbeş günlük, kimisi 1 aylık kimisi ise daha uzun dönemli stajlarım oldu. Bu kadar farklı alternatifi hayata geçirmek için çok efor harcamamız gerekiyordu. Şu anda üniversitede öğrenci olan arkadaşlar bizden çok daha şanslı. Sosyal medya, özellikle de Linkedin sayesinde iş dünyasında ulaşamayacağınız profil yok gibi. Networking de tüm sınırla kalktı.

Stajların kariyerim için çok önemli olduğunu düşünüyorum.

  • Çok farklı sektörleri, bu sektörlerde çalışma kültürünü, yapılan işleri izleme şansım oldu. Neyi istediğimden önce neyi istemediğimi belirleyebildim.
  • Her bir stajdaki kurduğum ilişki ve networkler, beni başka bir bağlantıya götürdü.
  • İş yerinde davranış kurallarını öğrendiğim kadar, bölümleri, iş akışlarını de tanıdım. Gerçi sonunda ilk işimi başka bir şekilde buldum ama istesem stajım, iş yerim olabilirdi.

Bunlar pozitif kazanımlarım. Stajlar sırasında hayal kırıklıkları, başarısızlıklar olmadı mı dersiniz. Hem de nasıl? Stajlara dair en büyük hayal kırıklığım gazeteci olma dönemime rastlar. O dönemde Cumhuriyet’de ve üstelikde Dış İlişkilerde politika yazmak istiyordum. Cunhuriyete ulaştım. Alev Coşkuna , Bülent Kızanlık’a yazılarımı okuttum. Beğendiler de, uzun süre iletişimimiz devam etti; ama bir sorun vardı, ben artık okulu bitirme dönemlerine geliyordum ve para kazanmam gerekiyordu. Oysaki gazeteciliğe giden yol öyle kolay değildi, senelerce stajer olarak parasız çalışmak gerekiyordu. Alev bey bana çok destek oldu. Cumhuriyet dışında gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle beni tanıştırdı. Sonuçta yazma tutkusunu bir hobi olarak tutmak benim için en mantıklısıydı ve kariyerime kurumsal yaşamda pazarlama üzerine kurmaya karar verdim. Bu arada bir travmatik staj deneyimim daha oldu. Bir lojistik firmasında pazarlama da staja başladım. Tabi o dönemlerde lojistik firmalarındaki kurumsallığı tahmin edersiniz. ben yine çok meraklıyım, herkesten randevu alıyorum, tanışıyorum, işleri sorup notlar alıyorum. Ne oldu biliyor musunuz ? Birinci haftanın sonunda stajıma son verdiler. çok meraklıymışım !! yani iş yaşamımdaki ilk olumsuz deneyimi de yine stajlarımda yaşadım.

In an nutshell (özetle aldığım ders ve öneriler );

  • Okuduğunuz bölüm kaderiniz değildir. Üniversiteyi genel kültürünüzü ve kişiliğini geliştirmek için bir fırsat olarak kullanın. Kendinize yatırım yapın.
  • Zaman zaman hayal kırıklıkları yaşasanız da merak iyidir, sizi canlı tutar ve geliştirir.
  • Öğrenciliğinizin ilk yıllarından itibaren Linkedin başta olmak üzere sosyal mecra aracılığı ile iş dünyası ile iletişime başlayın. Sektörleri ,işleri tanımak için zaman harcayın.
  • Stajda size verilen saçma sapan işler değil, o işyerinde olma fırsatını elde etmiş olmanız önemlidir. Her anınızı gözlemleyerek ve büyük resmi oluşturan parçaları birleştirmeye çabalayarak geçirin.
  • 21. yüzyılın en önemli fırsatları bence Sivil Toplum kuruluşlarında. Okuldan kalan her anınızı gönüllülük faaliyetlerine ayırın.
Web sitemiz, çoğunlukla 3. taraf hizmetlerinden gelen çerezleri kullanır. Konu hakkında daha fazla detay için Gizlilik Politikamızı okuyabilirsiniz.