Geçtiğimiz haftalarda , meslektaşım sevgili Nilay Zehra Karagulmez Abamor’un Radyo Gedik’te Nilay’ın Sırt Çantası’nda programına konuk oldum. Seyahati sevmeyen yok; bazılarımız için bu bir bir tutku. Sevgili Nilay ile bizi bu sefer bu ortak tutku bir araya getirdi. Pandemi ile birlikte tamamıyla sınırlanan hayatlarımızı, seyahat nostaljisi ile renklendirmeye çalıştık. Programın kaydını ekteki linkten dinleyebilirsiniz. Röportajı da burada bir miktar düzenleyerek, Italya ve Roma üzerine bir yazı olarak paylaşmak istedim.
Seyahat benim için özgürlük ,keşif, öğrenme, yenilenme demek… Özellikle son 1 yıldır hiçbirimiz seyahat edemiyoruz. Bu sene hiç tatile gidememek, görmediğin bilmediğin bir yerleri keşfetme duygusundan mahrum kalmak insana bir kafese kapatılmış duygusu veriyor; sınırlanmış hissediyorum. Çünkü; mekan değiştirmek, farklı kültürlerle bir arada olmak beni besleyen birşeydi. Durum çok parlak değil ama herşey biraz normale dönerse diye ben yine de hayal kurmak, seyahat planları yapmaktan vazgeçemiyorum.
Şu ana kadar otuzun üzerinde ülke, belki iki katı farklı şehir gördüm ama Italya , italyan şehirlerinin hayatımda ayrı bir yere sahip. On yılı aşkın süre Pirelli’de çalıştım. Pirellide iken global projelerde de görev aldığım için çok sık , Italya’ya gidiyordum. Çocuğum olmadan önce , her gidişimi mutlaka hafta sonu ile birleştirir arkadaşlarımla farklı yerlerini arabayla gezerdik. Onun için Italya’da kuzeyden güneye pekçok bölgesini, kasabaları gördüm. İş sebebi ile Milano cok sık gittiğim bir yer oldu. Ardından arkadaşlarımda olunca halen senede 1 en az giderim. Roma, Floransa, Venedik, Napoli, Toscana bölgesindeki tüm şehir ve kasabaları ,kuzeyde göller bölgesi, kayak bölgesi Madonna Di Campiglio gittiğim yerlerden. İtalya deyince 3 kelime ile tanımlarsam;Şarap- eğlenceli insanlar – kültür derim. Bugünkü yazımda Roma’dan bahsetmek istiyorum.
Roma; çeşmeleri, sokakları, kiliseleri, sevimli cafeleri, kareli örtüleri ile sarmalanan restoranların masaları, her köşeyi dönünce tarih kokan yapıları, balkonsuz evleri, vespa motorları ve küçücük arabalar ile cıvıl cıvıl yolları, eski görünen ama tarihin ne demek olduğunu size öğreten kalıntıları, yemekleri ve sanatı ile baş döndüren bir şehir. Romaya defalarca gittim , bazen 2-3 gün bazen birkaç hafta kaldım.
Roma 2800 yıllık bir şehir, aynen Istanbul gibi 7 tepe üstüne kurulmuş. Şehrin içinde 2 nehir geçer, büyük şehirler için deniz, su çok önemlidir bilirsin. Roma’da deniz olmasa da denize bağlanan 2 büyük nehir şehrin can damarlarındandır. Teber ve Aniane nehirleri.
Roma diğer Italyan şehirlerine göre nüfus yoğunluğu en yüksek şehirlerden , haraketli yüksek sesle konusan coşkulu Italyanlar hemen göze çarpar. Milanonun soğukkanlılığı ve mesafesi burda yoktur. Güneyli , samimi ve coşkulu Romalılar daha ilk gördüğünde sana sarılırlarsa hiç şaşırma.
Roma’nın şehir yayılımı da aslında yüzölçümü olarak geniştir ama bir turist olarak hele de ilk defa gidiyorsan, zaman geçirmek istediğin tarihi bölgede öne cıkan ören yerleri birbirine yakın mesafede yerleşmiştir.Dar sokalkların ardından birden heykeller ve çeşmelerle bezenmiş büyük meydanlara açılırsın. Ben eğer Roma’ya ilk defa gidiyorsan enazından minimum 3-4 gün kalacak bir seyahat organize etmenizi öneririm. Roma ile ilgili paylaşımlarımın bundan sonrasını Sevgili Nilay’ın soruları doğrultusunda tamamlayayım. Röportajı Roma seyahatimden nostaljik Roma fotoğraflarıyla zengilneştirmek istedim. Şimdi Nilay ile röportajımıza geçelim. Bakalım neler konuşmuşuz…
- Sence Roma’da konaklama yeri neresi olmalı?
Nispeten daha ekonomik oteller ve transfer kolaylığı açısından gara yakını Termini bölgesi,
Ben Pantheon, ispanyol merdivenlerine yakın bölgedeki küçük pansiyonları tercih ediyorum.
Ailece biraz daha konforlu airbnb tarzında ev kiralanacaksa Villa Borgese ilerisindeki yerlerde düşünülebilir.
- Sence böyle bir turu bir tur şirketi ile mi yapmak daha iyidir yoksa bireysel giderek de rahatlıkla gezebilir misin? Nasıl gidilmesini tavsiye edersin? Bir tura dahil olmak seyahati kolaylaştırır mı?
Yurtdışı seyahatlerde ekonomi de önemli bir kriter oluyor. Benim şöyle bir yaklaşımım var; eğer tek şehir ise kesinlikle turla gitmek avantajlı oluyor. Ucak, transferler, otel vs. bireysel organizasyonlara göre daha ekonomik olabiliyor; ama turla gitsek bile grupla gezmek yerine bireysel program yapmayı tercih ediyorum.
Birde çocuk sahibi olduktan sonra airbnb ile ev organize etmeyi kesinlikle tavsiye ederim.
- Çocuğu olan dinleyicilerimiz için, bu bölgelere çocukla gidilir mi? Kolay mı ulaşımı yeme içmesi çocuk açısından?
Küçük çocukla tavsiye etmem. Yani bebekse sorun değil ama 2-3 yaş ve üstünde uzun yürüyüşler çocuklar için yorucu olabiliyor. Benim oğlumun çok küçükten itibaren müze ve tarih ilgisi vardı; her yere beraber gidiyoruz ama onunda bile ilk gidişi sanırım 7 yaşına denk geliyor.
- Sence Roma’da araba kiralamak gerekir mi? Siz nasıl gezmiştiniz?
Romaya ilk defa gidiyorsanız, gerçekten şehri yaşamak ve keşifler için bile minimum 3-4 gün gerektiğini düşünüyorum; Romada araç kiralamak hiç gerekli değil. Roma daracık sokakları , tarihi bölgeleri ile zaten çok içiçe geçmiş bir şehirdir. En önemli araç ayaklarınız olacak onun için iyi bir spor ayakkabısının daha işe yarar. Uzun saatler boyunca yürümeye hazır olmanız gerek. Romada metro vs de çok gelişmemiştir aslında. Evet toplu taşıma var ama günün çoğunu yürüyerek geçireceksiniz yani minimum 20bin-25 bin adım atmaya hazır olun. Birde ailece gidiyorsanız ve şehrin biraz dışında airbnb den ev kiraladıysanız, ailece geldiyseniz yani 3-4 kişilik bir aileyseniz kesinlikle toplu tasıma yerine uberi kullanmanızı öneririm. Italya’da taksicilerde hele de Romada bir miktar Türk taksiciler gibi davranabiliyor turistlere.
- İtalya, bazı bölgelerinde özellikle Kuzey İtalya, Toscana, Cinque Terre, ve Amalfi son yıllarda turist akınına uğradığı için konaklama fiyatları da uçmuş durumda. Roma hakkında ne düşünüyorsun fiyatlar, yeme içme konaklama açısından? Genel olarak biliyorsun o kadar uzağa gitmek sadece uçuş açısından bile çok maliyetli olabiliyor, bu nedenle oradaki hayatın genel akışında maliyetler nasıl oluyor bu tür gezilerde?
Evet Italya , Türk lirasının € karşısında değer kaybetmesi yanında orda da hayat pahalılığı var ve hele bizler için son dönemde maliyetleri çok arttı. Bahsettiğim gibi çok sehirli turları ben tavsiye etmiyorum. Extra zorunlu gezilere katılarak ve hiç bir gittiğin yeri tam görmeden bir sürü maliyete katlanıyorsun ama sadece Roma olan bir tur bulursanız kesinlikle bireysel organizasyondan daha ekonomik. Ardından gün içinde programlarınızda özgür olabilrsiniz. Sadece şehirden oldukca uzak otelleri seçiyorlar. Orda da sehir içi-şehir merkezi ayrımına dikkat edin. Yine birkaç kişi iseniz, şehir içi ulaşımda uber vs alternatif araçlarla gitmek maliyeti azaltır. Italyada oturarak -ya da al git mantıgıyla fiyat veririler;yani kahveyi oturursan daha farklı bir fiyat ödersin. Tabi Romada uzun yürüyüşlerin sonunda bir kahve molasını ben oturarak tercih ediyorum. Alternatifleri pizza-sandwich ve kahvenizi alıp parklarda oturmayı tercih edebilirsiniz. Yanınıza bir matara , bir mug, sırt cantanızda olmazsa olmazlarınız olsun. Romada sokak çeşmeleri görürsünüz ,buradan su alıp içmeniz mümkün.
- Sence Roma’ya gitmek için en doğru zaman ne zaman?
Roma iklim olarak İzmire benzer. Hazirandan sonra aşırı sıcaklarda yürümek yorucu olabiliyor. Ağustos ayıda Feragusto yani tatil dönemi, sadece turistlerin olduğu bir ortam olur. Yani Eylülden Hazirana her zaman gidilebilecek bir yer Roma.
- Roma’ya gidecek olan dinleyicilerimize bir plan çıkartsan neler söyleyebilirsin? Sence kaç gün gerekli?
Kesinlikle enaz 3 gün olması gerektiğini düşünüyorum. Roma zaten bir doğal müze gibidir, içine girmeden yapıları şehri gezmekle bile 2 gün minimum harcayabilirsiniz.
- Bir Roma program çıkartsan, ilk gün şuraya gidilmeli, 2. Gün şuralara gidilmeli, mutlaka şuralar ziyaret edilmeli desen, nasıl bir program olur?
Seyahatinizi planlarken müze seviyor musunuz, müze ve tarihi bölgelere ne kadar zaman ayırıyorsunuz önemli bir detay . Roma aslında doğal bir açık hava müzesi gibi. Özellikle ilk gün gezeceğiniz alanlar birbirine yakın , sosyal yaşamla iç içe geçmiş alanlar olduğu için hiç müze gezmeseniz de zaten 1 günde ancak gezebilirsiniz.Benim için gittiğim şehirde en az eğer ilk kez gidiyorsam 2 müze gezmek isterim. Diğer bir önemli unsur da yeme-içmedir. Onun için gezdiğim rotada gitmek istediğim kafe-pastane ve restaurantları da önden belirlemeyi tercih ediyorum. Mutlaka google maps kullanarak, günün planını, gideceğiniz yerleri haritada pinlerseniz, günü etkin kullanmada çok faydalı oluyor.
- Kısaca 2 günlük bir plan yaparsak ilk günde;
- Pantheon
- Campo di fiori
- Navano meydanı- St.Eustechhio meydanındaki eustecchia café minicik ama oldukca ünlü bir kafedir.
- Trevi aşk çeşmesi
- Ispanyol merdivenleri
- Vittorio Emmanuelle abidesi
- Collessium
- Capitolino
- Villa Borghese ve park
- 2.gün ise tamamıyla Vatikan ,Trastevere bölgesi
- Burda Treve nehri kenarı, yürüme yolunuza göre Yahudi mahallesi,St Angelo kalesi
- Pantheon beni çok etkileyen yapılardan biri olmuştu Roma’da, biraz tarihinden bahsedebilir misin? Ne zaman yapılmış, yapılma amacı neymiş?
Pantheon muhteşemdir.Antik Romadan kalan bu tapınağa gidip de etkilenmemek mümkün değil. Kubbenin tepesi açık ve gün ışığının oradan tapınağa sızması gerçekten muhteşem. Ziyaretciler yağmur yağınca sel basmıyor mu sorusu da sanırım en fazla alınan soruymus.
- Vatikan haricinde Roma’da bir sürü müze var ve aslında hepsi de birbirinden güzel, sen hangilerine gidilmesini önerirsin?
Vatikan ve Sistina Şapel bence olmazsa olmaz bir yer. St.Petrus bazilikası ,Romada bir müze gezilecekse Sistina Şapel tercih edilmeli. Ayrıca Kolezyuma da girilmesini öneririm. Villa Borghese ve park içinde çağdaş sanat müzesi tercih edilebilecek yerlerden olacaktır.
- Vatikan Müzesini arkana alıp dosdoğru karşıya doğru yürüyüp, nehride geçtikten sonra aslında Roma’nın gizli bahçesi olan, daracık sokakları, her an yanınızdan Vespa motor ile geçen gençlerin çığlıkları, arnavut kaldırımlı taş sokakları ile keşfedilmeyi bekleyen zengin bir semte geliyorsun Trastevere’ye. Ben çok ama çok sevmiştim Trastevere’yi, sen gittin mi, ne düşünüyorsun?
Trastevere muhteşem bir bölge. Istanbulun istiklal caddesi ile cihangir karışımı gibi bir yer diyebilirim. Her gittiğimde geçirdiği dönüşümü farkediyorum. Etraf küçük bar, kafe ve restaurantlarla dolu. Sabaha kadar yaşamın olduğu bir bölge. Daha bohem bir bölge burası, sanatçıların bir araya geldiği burada leziz pizzalar, artizan biralar , publar var.
- İtalya’nın her bölgesindeki pizza / makarna ve tatlılar farklılık gösteriyor. Roma’dan aklında kalan yemekler neler oldu?
- Romada en cok beni cezbeden bölgesel otlar ve sebzelerle yapılan bol sarımsaklı zeytinyağlı yemekler.
Ben İtalyan usulü Enginara bayılırım.(carciafo)
- Peki tatlı olarak ne yenmesini önerirsin?
Brutto ma buono isimli acıbadem kurabiyesine bayılıyorum. Tatlı da bilirsin Tiramisu çok meshurdur ama sizi bu da hayal kırıklığı yaratabilir. Her restaurantta bulamayabilirsiniz ya da bizim tadında alıştıgımız likörü her yer kullanmayabiliyor.
Giolitti dondurmacısı diğer önemli uğrak noktası.
- Diyelim Roma’ya gittim ama çevresinde başka yerleri de görmek istiyorum, nerelere gidilmesini önerirsin?
Bence Orvieto ve Ostio Antico yarım saat 1 saatlik trenle ulaşılabilecek, dünya antik mirasında yer alan 2 bölgeyi tercih eder ve öneririm.
- Roma’dan Toskana’ya gideceklere neler önerirsin?
Sadece Toscana için başlı başına bir hafta ayırabilirsiniz. Muhteşem doğası, korunmuş tarihi şehirleri ile muhteşem bir doğa tarih gezisi yapabilirsiniz. Burada Agri Turismo dediğimiz kırsaldaki turizm çok gelişmiştir. Çok güzel evlerde hatta şatolarda çok uygun konaklanabiliyor. Tabiki buraya araç kiralamadan doyasıya gezmek mümkün olmaz. Bölgedeki her küçük kasaba , köy , bağlarda özgürce dolaşmak için serbest haraket özgürlüğünüzün olması lazım.Mayıs ayında muhteşemdir. Selvi ağaçları, gelincikler, kır çiçekleri ile gözünün alabildiğine kilometrecelerle peşi sıra tarihi kasabalarla bezenen bir yolculuk, muhteşem bir mutfak ve şarapla tamamlanan bu yolculukta herşey bir rüya gibi geçebilir. Pisa, St. Gimignano,Siena, Lucca ,Pienza gibi harika yerleri görmek muhteşem olur.
- Toskana’da 60 farklı üzümden üretilen 60 farklı şarap çeşidi bulunuyormuş. Siz Toskana’da şarap bağlarını gezme şansına sahip oldunuz mu?
Evet yıllar önce yakın arkadaşımla Toscana gezisi yaptık. Italyada Agriturismo meshurdur. Kırsaldaki kiraladığınız konforlu evlerde kalabilirsiniz ve cevresinde de irili ufaklı bağlarla çevrilidir. Benim favori şarabım Brunello di Montelcino . Bu bölgede kooperatifleşme var. Şarap kriterleri çok net, minimum bir fiyat belirlenmiş o fiyattan aşağıya hiçbir üretici satamıyor. Gerçekten iyi bir Brunello sek şarabını içmek için minimum 3-4 yıl beklemesi gerekir. Siyaha yakın koyu kırmızı bir rengi vardır.
- Sienna ve Floransa arasında yer alan bölgede, özellikle Chianti özellikle üzüm bağları ve şarap tadımları için ideal bir bölge. Güney Toskana’da yer alan Montalcino, Pienza’nın batısında yer alır ve İtalya’nın en iyi kırmızı şaraplarından ‘’Brunello’’nun da üretildiği yer olarak biliniyor. Senin favori şarabın hangisi?
Toscano bölgesindeki kasabalar irili ufaklı pekçok kooperatifler şaraplar üretiyorlar. Bu konuda şarap kalitesi , üretim kriterleri oldukça detaylı ele alınıyor. Brunello di Montelcino benim favori şarabımdır.
- Toskana ve çevresinde bir çok gastronomi turu oluyor, kimi günübirlik kimi konaklamalı, böyle bir tur deneyim yaşadın mı, neler söyleyebilirsin?
Ben yakın bir dostumla kendim böyle bir tur yapmıstım ve harika bir tecrübeydi.
- Sen yemek ayırır mısın? Başka ülkelere gittiğin de yemekle ilgili sorun yaşar mısın? Yoksa yeni şeyler denemeye açık mısın?
Evet ben genelde yurtdışında yeme ambiansına çok önem veriyorum. Mesela Italyada benim için salam , peyni tabağı, salata ve makarnalar en olmazsa olmazlarım. Türkiye dışında ana yemek konusunda kendimi en iyi hissettiğim tek yer Yunanistan diyebilirim.
- Roma, Floransa ve Toskana bölgelerine giden bir Dinleyicimiz dönerken neler alabilir? Alışveriş konusunda biraz bilgi verebilir misin?
Eskiden Italya da alışveriş benim için olmasa olmazdı ama açıkçası son yıllarda çok az alışveriş yapıyorum. Outletler marka ayakkabı ve çanta için avantajlı olabiliyor ama son yıllarda Türkiyede indirim dönemlerinde gerçekten avantajlı aynı markaları burada takstle de alabiliyorsun ama yine de bizim için alışveriş seven toplumda outletler olmazsa olmazlar. Ben sadece parmesan, şarap ve salam almayı seviyorum.
- Seyahatlerimde İngilizce bilmek zorunda mıyım? Gidip de zorluk çektiğin bir ülke oldu mu?
- Ne olursa olsun dil bilmek çok avantaj. Dİlm bilmeden olur mu olur ama , kültürle etkileşim, tanısıklık bambaşka kapılar açar. Ben eşime ilk gittiğimiz senelerde birkaç kelime Italyanca ögretmiştim. Ciao, grazia , come stai, bene, perfetto , buon giorno gibi, hele de Italyanlar gibi sıcak bir toplumda bu iletişim altın anahtar gibi oluyor.
- Takip ettiğin, ilham aldığın bloglar neler?
Internetten detaylı araştırma yapıp yerli yabancı cok kaynak kullanıyorum. Googlemaps de gideceğim tüm yerleri önden pinlerim birde DK eyewitness serisi şehir rehberlerini almayı tercih ediyorum.
- Seyahatlerinde özel olarak koleksiyonunu oluşturduğun bir obje var mı? (Kar küresi, buzdolabı magneti vb.)
Magnet hep alırdım ama bıraktım şimdi kar kürelerini tercih ediyorum
- Hangi sıklıkla seyahat planı oluşturuyorsun?
Yılda minimum 3-4 . Bu sene tabi çok istisna
- Senin için şehir mi yoksa şehirde bulunan müzeler mi önemli?
Öncelikle şehir , şehri içime cekmeyi, keşfetmeyi seviyorum.
- Tek başına seyahat etmek senin için ne ifade ediyor?
O da çok keyifli, kendi önceliklerine göre bir yol belirliyorsun
- Gezdiğin ülkelerdeki kültürü öğrenmek için lokal bir yerde (cafe, restaurant, pub vb.) insanlarla sohbet eder misin?
Lokal iletişime , sohbete bayılıyorum. Son yıllarda popüler turistik restaurantlar yerine o bölge halkının gittiği yerleri genelde araştırırım ona göre tercihlerde bulunurum.