16-19 Eylül tarihleri arasında PWN Istanbul Yönetim Kurulu olarak Madrid’de idik. PWN Global şehir networkleri ve kurumsal katılımlar ile 200’ü aşkın katılımcının bir araya geldiği bu toplantıda ‘Dengeli Liderlik’, ‘İşbirliği’ ve ‘Çeviklik’ kavramları etrafında Liderlik örnekleri konuşuldu.
PWN Istanbul (Profesyonel İş Kadınları Derneği ) olarak Federasyon seviyesinde 2 yılda 250 üye ve 11 kurumsal partner ile kısa sürede elde ettiğimiz kurumsal yapılanma başarısı ile takdir topladık.. Biz de açıkçası gururlandık.
Toplantının ilk bölümünde İspanya’da yabancı ve büyük kurumsal İspanyol şirketlerin liderleri ile tanıştık. Bu yazıda toplantı içinde seçtiğim birkaç konuşmacının öne çıkan mesajlarını ve tabi ki kendi izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
Google Madrid ofisinde Mobile teknolojiler Satış Direktörü Fuencisia Clemares, kendi yaşamından anektotlar paylaşarak kendisine göre başarı kriterlerini anlattı. 4 erkek kardeşli bir ailede büyümenin ona erkekleri anlama ve iş hayatında mücadelesinde ne kadar yardımcı olduğunu belirtti. Clemares’e göre kendi başarısında 3 temel unsur var;
1- Zihin yapınız ve davranışlarınız : Clemares yapabilirim duygusu sayesinde başarılı olduğunu, başarının şans değil davranışları sayesinde geldiğine inandığını belirtti.
2-İş -özel yaşam dengesi: Dengeyi delegasyon sayesinde sağlayabildiğini, ekibe güven ve yetiştirmenin öneminden bahseden Clemares diğer yandan hayattaki mücadeleye de hazır olmak gerektiğinin altını çizdi. Evlenir evlenmez daha çocuk sahibi olmadan, olasılık hesaplarına göre kariyer fırsatlarını red eden kadınlar tanıdığını anlattı.
3-Enerji seviyeniz : Enerjisini spor yaparak ve çocuklarına zaman ayırarak dengeleyebildiğini anlatan Clemares , kendinizi izleyin, tanıyın, ne rahatlatıyor karar verin, planlayın ve ilerleyin dedi.
Toplantıda enerjiyi dengeleme, paylaşım, topluma verme-katkıda bulunma, destek isteme kavramları pek çok konuşmacı tarafından dile getirildi.
Beni etkileyen konuşmacılardan biri de İngiliz Büyükelçi Simon Manley idi. Dengeli Liderlik kavramında erkeklerin desteklerini nasıl alabileceğimiz konusuna, kendi çerçevesinden baktı. Erkekler arasında farkındalık yaratmak gerektiğini ve erkeklerin de farklı rolleri olduğunu , görmelerini sağlamanın önemini belirtti. Erkeklerin bir kısmının korkuyla feminen tüm temaları red ettiğini, bazılarının ise farkında olmadan yok saydığını gördüğünü paylaştı. Kendisinin büyükelçi rolünün yanı sıra, İngiltere’nin en iyi avukatlarından birinin eşi ve çocuğunun babası rollerinin hayatındaki değerini vurguladı. Elçilikte ‘dengeli liderlik ‘ konusunda her an iletişim sürdüğünü ve süreçlerinde öne çıkan bir tema olduğunu belirtti. Elçilikte çalışan herkesin ‘Unconscious Bias’ (Bunu nasıl çevireceğimi bilemedim ama Önyargı ya da bilinçsiz taraflılık olarak tanımlanabilir. ) eğitiminden geçtiğini , üstelik bu eğitimin eşitlik değil diplomasinin bir zorunluluğu olduğunu belirtti.
Unconscious Bias (Önyargı ya da Bilinçsiz Taraflılık ) konusu kesinlikle liderlik gelişim programlarının bir bölümünde derinlemesine işlenmesi gerekiyor. Farkındalık yaratmadan davranışlarda değişim yaratmak mümkün değil.
Toplantının 2.bölümünde ise Gruplara ayrılarak temalar üzerine derinlemesine tartışma , en iyi uygulamaları görme fırsatı bulduk. Ben Inovasyon ve Executive Development konularını seçmiştim.
Inovasyon grubunda birbirinden ilginç 3 kadın girişimci kimlikleri ile dijital dünyada inovasyonun müşterilerinin hayatlarına nasıl katma değer sağladığını anlatmaya çalıştılar. 3 kadında bir süre sonra Profesyonel hayattan ayrılıp, farklı işlere yönelerek başarı hikayeleri yazmışlardı.