Bugün Değişen Bakışlar 2017 konferansına; hem organize eden 5 STK ‘dan PWN Istanbul’u temsilen hem de Liderlik paneli panelisti olarak katıldım.
….ama farklıydı. Konferans esnasında evet bunu yazmalıyım diye düşündüm ve hissettim.
Farklı platformdan insanlar bir araya geldi. İrili ufaklı girişimci kadınlar, iş hayatının profesyonelleri, sosyal gelişime gönül vermiş iflah olmaz gönüllüler, STK temsilcileri, şirket patronları orada idi. Konferansı organize eden ekibin içinde yer alıyordum ama bugün orda olana kadar bu kadar çeşitliliği sağlayabildiğimizi fark etmemiştim.
Genelde dikkati çabuk dağılan ve dinleme problemi olan birisiyim ama tüm toplantıyı pür dikkat takip ettim ve zaman zaman duygulandım. Teknoloji ile günlük yaşam, ekonomi ,iş hayatı değişiyor diyoruz ama büyüdüğümüz topraklarda yetişirken aldığımız kodları değiştirmenin ne kadar zor olduğunu, kadınlı erkekli birbirimizi anlamanın, kodlarımızdan, önyargılardan kurtulmak için birbirimizi sırtından iterek ya da en azından sırt sıvazlayarak desteklememizin , anlamamızın ne kadar gerekli ve önemli olduğunu hissettim.
Yarım günlük panelde 3 ana oturum vardı. İlk oturumda bir baba-oğul ve bir çift hayatlarında dogmaları nasıl yıktıklarını anlatarak; bunların kendi yaşam yolculuğundaki etkilerinden bahsettiler. Tezmaksan Mak.San.A.Ş. patronları Zehra Doruk ve Murat Küçükgirgin’i dinlerken baba Murat bey mi yoksa kızı Zehra hanımın değişim hikayesi daha dokunaklı idi karar veremedim. Baba Murat bey tüm içtenliği ile geleneksel toplumdaki kabullerin nasıl bariyerler yarattığını ve nasıl aşabildiklerini anlattı. 14 yaşında bir çocukken evlendiğini ve kendisinin bir çocuk damat olduğunu anlattı. Sonra kız çocuklarının ilkokuldan sonra eğitime devam ettirilmediğini ama bu kararını kızının dayısı sayesinde nasıl değiştirdiğini ve bu kararın onun üzerindeki etkilerini paylaştı. Kızı Zehra hanım ise sessiz ama güçlü bir karakterin tüm etkisini bize hissettirdi. Engelleri kendisine hayat yolculuğunda nasıl deneyim olarak gördüğünü ve motivasyonunu -enerjisini güçlü tutarak yoluna devam ettiğini anlattı. İlkokuldan sonra 1 yıl okula ara veren Zehra hanım , ardından eğitimine devam etmiş ve şu anda şirketlerinin ortaklarından ve yönetici olarak kariyerine devam ediyor. Güçlü Anadolu kadınının bir metaforu olarak onu görebilirsiniz. Aynı oturumda teknoloji sektöründe kendi girişimlerini yöneten genç bir çiftin , 15 yıllık birlikteliğinde evliliği tercih etmeden yollarına nasıl devam ettiklerini ve duygularını paylaşmaları Türkiye mozaiğinin bir ufak yansıması değil de ne idi sizce?
Ben Liderlik panelinde , bir kadın olarak hayatımda kırılma noktalarımı , kazanımlarımı ya da aldığım dersleri anlatmaya çalıştım. Tüm kadın konuşmacıların farklı enerjileri ama bir o kadar ortak yaşanmışları ve hisleri vardı sanki.
Son panel ise Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarına ayrılmıştı. PWN Istanbul’da katılımcı STK’lardan birisi idi. Burada aslında her STK kadın sorunlarında farklı alanlara yönelse de ortak payda da , kadının vizyonunu geliştirmek, etki alanını genişletmek ,birlikte büyümek ve büyütmeyi amaçladıklarını anlatmaya çalıştılar.
8 Mart Dünya Kadınlar günü. Bugün bir kutlama günü değil. Dünya Emekçi Kadınlar günü. Çalışan, ekonomik ve sosyal özgürlüğü için mücadele eden kadınların etrafında olanları hatta kendilerine olan biteni fark etmeleri için konuşma, düşünme, tartışma günü.
Diğer yandan değişim içten başlıyor. Önce her kadının kendi içinde o ateşi tutuşturması ve tabi ki o ateşi keşfetmesi lazım. Ben kimim ? ne yapmak istiyorum ? nasıl mutlu olurum ? Şimdi mutluyum ama 5-10-20 yıl sonrası için hayallerim neler? Eş, anne , çocuk , çalışan vb. kimliklerinin önünde biz kadınlar insan olarak kendimizi tanımaya başladığımız , hayal kurduğumuz zaman değişim başlıyor.
Fark yaratmak istiyor ve yardım etmekle bunu yapacağınıza inanıyorsanız , EL VERİN ve etrafınızda bir kadına destek olun.
Ya da tam tersi çalışıyorsunuz ama kendinizi bir dişlinin içinde dönüp durduğunuzu hissediyorsanız yardım isteyin. Bir kadın STK’sı, toplumda öne çıkan kadınlar ya da hemen yanı başınızda size güven veren bir kadın ya da erkek sizin aradığınız eli size uzatabilir.