Sırada bir çocuk kitabı var. Bu sefer kitap yazarı ile sohbet edemedim ; çünkü bu kitap, bir çeviri kitap. İsmi ” Arkadaşım Olmak İster misin ?” Fom Yayınevinden çıkan, Susie Morgenstern tarafından yazılan, dilimize ise Çevirmen Zehra Canfesci tarafından kazandırılmış bir kitap.Susie Morgenstein Amerikalı ama Fransa’da yaşayan bir yazar. Çocuk ve Gençlik kitapları alanında Avrupa’da en çok kitabı yayınlanan, okunan ve ödüllü yazarlardan birisi.
Oğlum Arda Ege’nin doğumu ile yeni nesil çocuk kitaplarını tanıma şansım oldu. Açıkçası inanılmaz ilham veren, yaratıcı hikayeler olduğu gibi çok anlamsız bulduğum çocuk kitapları da gördüm. Türkiye’de de hızla büyüyen bir pazarda pek çok yayınevi ve kitap olsa da hassasiyetle incelenmesi ve tanınması gereken bir alan olduğunu düşünüyorum.
Önce kitap hakkında kısa bilgiler paylaştıktan sonra neden bu kitabı yazmaya karar verdiğimi anlatacağım.
Kitap ailesinin daha sakin bir yaşam kurma isteği ile Paris’ten Fransa’nın küçük bir kasabasına taşınan küçük kız Hedwige’in hikayesini anlatıyor. Tüm arkadaşlarını Paris’te bırakan Hedwige yalnızlık çekiyor. Anne babasının yeni bir yere taşınırken, iş bulmak için İnsan Kaynakları tarafından test edildiğini ve değerlendirildiğini öğreniyor. Bu ilhamdan yola çıkarak İK sistemleri ve testler ile yeni arkadaşlar bulmaya çalışıyor.
Sevimli bir hikaye. Kitabın daha çok 7-8 yaş aralığında, 2.sınıf öğrencilerine uygun olacağını düşünüyorum. Çocuk kitaplarında bir alternatif arayan okurlara öneririm.
Beni bu yayınevi ve kitap ile tanıştıran ise bir davetteki tanışma ve keyifli muhabbet. Davette tesadüfen Fom yayınevi sahibi Fuat Ömer Altay ile yan yana geldik. O da genç, rahat ve eğlenceli bir profil. Yazarlar dünyasındaki bir davette, iş dünyasından olduğum ve İnsan Kaynakları alanımı öğrenince sohbet genişledi. Çünkü onunda kısa bir IK’cı geçmişi olmuş. Sonra bu işler bize göre değil deyip, Can yayınlarında 3 yıllık stajyerliğin ardından kendi yayınevini kurma kararı alıyor ve FOM yayınevini açıyor. FOM Yayınevinin Koordinatörü Neslihan Erol’da birkaç yıl özel sektörde büyük bir şirkette İnsan kaynakları uzmanı olarak çalışmış. Dinamik, yaratıcı , hayallerinin peşinden giden bir genç kadın. Sevdiği işi yapmaya kara verip, özel sektördeki işinden ayrılıp yayıncılığa geçiyor.
Pek çok yazımda ya da konuşmamda söylemeden yapamıyorum ; gerçekten bizim kuşağın Y kuşağından ilham alacağı çok şey var. Her şeyden önce cesaret, özgüven, kendine inanma, kendi için bir şeyler yapma , hayattaki değer ve prensiplerini temsil etme konusunda bizden daha net ve kararlılar. En azından denemekten korkmuyorlar.Fuat bey ve ardından Neslihan hanımla keyifli bir kısa sohbet yaptık. 6 yıl önce açtıkları bu yayınevinde dünya çocuk ve gençlik kitaplarının güzel örneklerini yayınlıyorlar.
Sadece çocuk ve gençlik kitaplarını seçmek bence akıllıca bir tercih. Kitapların kağıt kalitesi ve grafik tasarımlarını da başarılı bulduğumu söylemem lazım.
Bu sohbette ,alanımın İnsan kaynakları olduğunu öğrenince tabi ki konu insan seçimi konusuna geldi. İnsan kaynakçılar İnsan sarrafı mıdır ? Değerlendirme merkezleri ve testler insanları değerlendirmemizi ve anlamamızı sağlar mı? İşe alırken ve potansiyel değerlendirirken neye bakıyoruz ? gibi konular etrafında döndü sohbetimiz. Kullanılan araçların, yeni değerlendirme sistemlerinin adaya ve bize ciddi ipuçları, önemli çıktılar verdiğini ama yine de; İnsan Kaynaklarında önemli olanın bir lider ve uzman olarak , kişi ile birebir iletişim kurmak, tanımak için zaman harcamak ve biraz da içsesini dinlemek, tüm duyularınla değerlendirmek olduğunu söyleyince bana bu kitabı önerdiler. Kitabın hikayesini anlattıklarında çok hoşuma gitti. Ardından da sürpriz yapıp, kitabı ofisime göndermişler. “Arkadaşım Olmak ister misin ?” kitabı ile tanışıklığımız böyle başladı.
Hedwige arkadaş edinmek için İnsan kaynakları sistemlerinden kendine göre faydalandı. Ya siz insanları tanımak için ne yapıyorsunuz ?