Liderlik Forumundan İzlenimler #Leadership 21ABCs

Liderlik Forumundan İzlenimler #Leadership 21ABCs 1470 1200 Aylin Satun Olsun

16-19 Eylül tarihleri arasında PWN Istanbul Yönetim Kurulu olarak Madrid’de idik. PWN Global şehir networkleri ve kurumsal katılımlar ile 200’ü aşkın katılımcının bir araya geldiği bu toplantıda ‘Dengeli Liderlik’, ‘İşbirliği’ ve ‘Çeviklik’ kavramları etrafında Liderlik örnekleri konuşuldu.

PWN Istanbul (Profesyonel İş Kadınları Derneği ) olarak Federasyon seviyesinde 2 yılda 250 üye ve 11 kurumsal partner ile kısa sürede elde ettiğimiz kurumsal yapılanma başarısı ile takdir topladık.. Biz de açıkçası gururlandık.

Toplantının ilk bölümünde İspanya’da  yabancı ve büyük kurumsal İspanyol şirketlerin liderleri ile tanıştık. Bu yazıda toplantı içinde seçtiğim birkaç konuşmacının öne çıkan mesajlarını ve tabi ki kendi izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.

Google Madrid ofisinde  Mobile teknolojiler Satış Direktörü Fuencisia Clemares,  kendi yaşamından anektotlar paylaşarak kendisine göre başarı kriterlerini anlattı. 4 erkek kardeşli bir ailede büyümenin ona erkekleri anlama ve iş hayatında mücadelesinde ne kadar yardımcı olduğunu belirtti. Clemares’e göre kendi başarısında 3 temel unsur var;

1- Zihin yapınız ve davranışlarınız : Clemares yapabilirim duygusu sayesinde başarılı olduğunu, başarının şans değil davranışları sayesinde geldiğine inandığını belirtti.

2-İş -özel yaşam dengesi: Dengeyi delegasyon sayesinde sağlayabildiğini, ekibe güven ve yetiştirmenin öneminden bahseden Clemares diğer yandan hayattaki mücadeleye de hazır olmak gerektiğinin altını çizdi. Evlenir evlenmez daha çocuk sahibi olmadan, olasılık hesaplarına göre kariyer fırsatlarını red eden kadınlar tanıdığını anlattı.

3-Enerji seviyeniz : Enerjisini spor yaparak ve çocuklarına zaman ayırarak dengeleyebildiğini anlatan Clemares , kendinizi izleyin, tanıyın, ne rahatlatıyor karar verin, planlayın ve ilerleyin dedi.

Toplantıda enerjiyi dengeleme, paylaşım, topluma verme-katkıda bulunma, destek isteme kavramları pek çok konuşmacı tarafından dile getirildi.

image

Beni etkileyen konuşmacılardan biri de İngiliz Büyükelçi Simon Manley idi. Dengeli Liderlik kavramında erkeklerin desteklerini nasıl alabileceğimiz konusuna, kendi çerçevesinden baktı. Erkekler arasında farkındalık yaratmak gerektiğini  ve erkeklerin de farklı rolleri olduğunu , görmelerini sağlamanın önemini belirtti. Erkeklerin bir kısmının korkuyla feminen tüm temaları red ettiğini, bazılarının ise farkında olmadan yok saydığını gördüğünü paylaştı. Kendisinin büyükelçi rolünün yanı sıra, İngiltere’nin en iyi avukatlarından birinin eşi ve çocuğunun babası  rollerinin hayatındaki değerini vurguladı. Elçilikte ‘dengeli liderlik ‘ konusunda her an iletişim sürdüğünü ve  süreçlerinde öne çıkan bir tema olduğunu belirtti. Elçilikte çalışan herkesin ‘Unconscious Bias’ (Bunu nasıl çevireceğimi bilemedim ama Önyargı ya da bilinçsiz taraflılık olarak tanımlanabilir. ) eğitiminden geçtiğini , üstelik bu eğitimin eşitlik değil diplomasinin bir zorunluluğu olduğunu belirtti.

Unconscious Bias (Önyargı ya da Bilinçsiz Taraflılık ) konusu kesinlikle liderlik gelişim programlarının bir bölümünde derinlemesine işlenmesi gerekiyor. Farkındalık yaratmadan davranışlarda değişim yaratmak mümkün değil.

image

Toplantının 2.bölümünde ise Gruplara ayrılarak temalar üzerine derinlemesine tartışma , en iyi uygulamaları görme fırsatı bulduk. Ben Inovasyon  ve Executive Development konularını seçmiştim.

Inovasyon grubunda birbirinden ilginç 3 kadın girişimci kimlikleri ile dijital dünyada inovasyonun müşterilerinin hayatlarına nasıl katma değer sağladığını anlatmaya çalıştılar. 3 kadında bir süre sonra Profesyonel hayattan ayrılıp, farklı işlere yönelerek başarı hikayeleri yazmışlardı.

Onlardan biri de Sofia. Sofia Humia aslında bir gazeteci. Kriz sonrası ise işini kaybetmiş ve kendi işini kurmuş. İletişim üzerine işini sürdürürken yolu Google ile birleşmiş. Şimdi Google için Campus Madrid projesini yönetiyor. Amaç; inovasyonu teşvik etmek, girişimci, fikri olan insanların fikirlerini hayata geçirmesini sağlayacak ortam ve desteği sağlamak. Girişimciler burada bir araya geliyor, herhangi bir ücret ödemiyor. Toplantı yapıyor, gereksinim duydukları eğitimleri alıyorlar ve mentörlerden faydalanıyorlar. Londra’daki benzer  desteğin sonunda 2 yılda 2.000 yeni iş çıktığını Sofia anlattı. Campus Madrid çok yeni…Daha 2015 yılında açıldı ama beklentileri büyük. Sofia ‘Silikon Vadisi’ nin bir yer değil , bir kavram, algı olduğunu; yenilik ve girişimle sonuçlanan davranışları anlattığını ve Campus Madrid ile de Google’ın yeni start up’lara ortam oluşturduğunu söyledi. Campus Madrid, Üniversite içinde oluşturulmuş, alanın hiçbir yerinde Google reklamı yok, amaç inovasyon oluşturacak yaratıcı, fikri olan insanları bir araya getirmek. Girişimci misin değil misin diye kimse sormuyor. Google sadece oraya gelenlerin büyük düşünmesini , problemlere , sosyal problemlere çözüm bulmasını istiyor. Girişimcilik ve ‘a community of givers (paylaşımcı toplum)  ekonomik gelişim için anahtar kelime.
Son bir iki yıldır katıldığım toplantılarda artık ‘Rekabet ‘ yerine daha fazla ‘Paylaşım Toplumu’, ‘Sosyal Girişimcilik’ ve ‘Dengeli Liderlik’ ve ‘Inovasyon’  konuşuluyor. Üstelik bu kavramlar sadece sivil toplum kuruluşları değil, bizzat yabancı sermayeli şirketler, devlet kurumları tarafından dile getiriliyor.
Son katıldığım toplantı ise Executive Forum idi. PWN Global önemli bir inisiyatife imza atıyor. Global bir network olarak, kendi şehir ağlarındaki profesyonel kadınların Yönetim Kurullarında yer alması için gerekli işbirliği, eğitim desteği, global network, visibilite sağlaması için konuşmacı olma , makalelerini yayınlama vb. aktivitelerden oluşan bir program hazırlıyor. Programa şimdiden 20 kadın üye seçildi. Toplantıda Amrop CEO’su Jose Leyun ve özellikle non-profit organizasyonların Yönetim Kurullarına bağımsız üye yerleştiren Russom GMS Yönetici Direktörü  Ian Joseph, yönetim kurullarına aday seçme sürecindeki tecrübelerini paylaştılar. Bir network toplantısı ve  tecrübe ve sorunların dile getirildiği bir workshop olarak tasarlanan toplantı oldukça etkileyici idi. İstanbul network olarak Executive Forum programını tasarlayıcı grup içersinde yer alıyoruz. Çok yakında bu program hakkında daha detaylı paylaşımlarda bulunacağım.
3 günlük toplantı sonunda benim için en motive edici ve ilham verici olan şey farklı ülkelerden kadın profesyonel ve STK gönüllüleri ile biraraya gelmek idi. Zaman zaman organizasyondaki aksaklıkları eleştirip , biz daha iyisini yapardık dediğimiz oldu ama bence bu organizasyonun Avrupa’da bir ülkede yapılmasının en büyük katma değeri çeşitlilik oluyor. Pekçok farklı ülkeden profesyoneli, gönüllüyü izleyip, iletişim kuruyorsun. Avrupa Birliğinin bir parçası olarak aslında artık çok da ayrı değiller birbirlerinden. Aynı organizasyonu Türkiye’de yapsak lojistik, içerik olarak belki daha profesyonel ve etkileyici olurdu ama bu kadar çeşitli profili biraraya getirebilir miydik bilemiyorum.
Madrid ise çok keyifli ve canlı bir şehir. Sokaklar yaşıyor. Çok detaya girmek istemiyorum çünkü  Madrid ayrı bir seyahat yazısını hakkediyor.

 

 

 

 

 

 

 

Web sitemiz, çoğunlukla 3. taraf hizmetlerinden gelen çerezleri kullanır. Konu hakkında daha fazla detay için Gizlilik Politikamızı okuyabilirsiniz.