Eyvah websitesiyaptırıyorum.com

Eyvah websitesiyaptırıyorum.com 1280 720 Aylin Satun Olsun

Web siteleri konusunda haşır neşir olmamım hikayesi 1 yıllık. Önce kendi web  bloğu yaptırdım. Ardından yönetiminde olduğum dernek ve şirketlerin siteleri derken bir miktar tecrübe sahibi oldum.

Başlığa bakıp karamsarlığa gerek yok. Bir blog, web sitesi sahibi olmak inanılmaz keyifli, hiç kullanmadığınız ya da az kullandığınız yeteneklerinizi kullanıyorsunuz, araştırma-geliştirme, estetik, biraz teknoloji biraz da yaratıcılık becerileriniz derken toplam bir gelişim yolculuğu sizi bekliyor.

Diğer yandan web sitesini kime, nasıl yaptıracağım, hazır wordpress temaları mı yoksa kodlu yazdırmak mı iyidir, nereden referans bulacağım? Proje gelişim aşaması nasıl ilerleyecek ? diye sorarsanız;  işte bunlar tam bir yurdum Türkiye hikayesi.

Çok uzatmadan, birazda pratik önerilerle tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

Eğer yeni kurulan bir şirketseniz, amacınız kurumsal bir etki yaratmaksa, internet üzerinden ticaret vb. düşünceleriniz yoksa, hele de amacınız sadece naçizane bir kişisel web sitesi veya blog ise kesinlikle wordpress hazır temalı web sitelerini öneriyorum. Neden?

  1. Öncelikle şablon temalar var, sonuçta neye benzeyeceğiniz gördüğünüz bir site anlaşması yapıyorsunuz.
  2. Esnekliği az ama web sitesine yapan kişiye daha az inisiyatif veren, hızlı sonuç alabileceğiniz bir çözüm.
  3. Tabi ki kod yazarak hazırlanan sitelerden çok daha ekonomik ve daha kısa sürede tamamlanıyor.
  4. İhtiyaçlarınıza paralel örneğin anket yapma, platform oluşturma, web üzerinden video eğitim vb extra eklenti istiyorsanız, extra eklenti (application) ödeyerek uygulamayı webe ekletebiliyorsunuz.

Dezavantajları ise;

  • Güvenlik zafiyeti olabileceği söyleniyor.
  • Kodları wordpress şirketinde saklı olduğu için bireysel değişikliklere daha kapalı. Daha kompleks içeriklerde mesela e-ticaret konseptli sitelerde daha az öneriliyor.

web-947301_1280

Ben kendi kişisel web bloğumu wordpress temalı yaptırdım. Ardından da şirketimde ve dernekte kodlu site tecrübesi yaşadık. Birazda ondan bahsetmek istiyorum.

İlk başta wordpress tecrübeniz varsa en büyük hatayı sitenin tasarım aşamasında yapıyorsunuz. Siz içerik konusunda siteyi yapan şirkete bir özet veriyorsunuz, beğendiğiniz birkaç siteyi gösteriyorsunuz. İç akışı listeliyorsunuz, neler olacak ,başlıklar, alt başlıklar vs. yeterli zannediyorsunuz; ama öyle olmuyor.

  • Öncelikle asla 20-30 günlük teslim süresi tutulmuyor. Çünkü web şirketlerinin çoğu freelance çalışan tasarımcı, kodcu vs. uzmanlara sahip ve bu profille genelde şirketlerdeki deadline (son teslim tarihi) kavramına çok çok uzaklar. Baştan 2 aylık süreyi zihninizde kabullenmeniz lazım.
  • Tasarımı alıyorsunuz, genel özellikleri ile beğeniyorsunuz ama zannediyorsunuz ki bu tasarımda değişiklik yapabileceksiniz. Burada kritik bir bilgi var, anlaşmadaki ‘ufak tefek değişiklik’ kavramında uzlaşamadığınızı başınıza gelince anlıyorsunuz. Mesela alt sayfalarda ekip fotoğraflarını görüyorsunuz ve onaylıyorsunuz. Sonra o kişilerin özgeçmişini girmeye çalışınca bakıyorsunuz ve giremiyorsunuz. Firmaya sorunca bunu istemediniz ki diyebiliyor.  Yani tasarım geri bildirimini öyle detaylı yapmanızı bekliyorlar ki ,nasıl mı ? Her sitede fotoğraflar hangi büyüklükte olacağı, şeklini değiştirip değiştiremeyeceğiniz, fotoğraflarla birlikte nereye yazıyı koyacağınız, yerlerini değiştirme hakkınız vs. vs.
  • Ufak tefek değişikliğin ne olduğunu bir türlü anlayamıyorsunuz . Neredeysen her istediğiniz değişiklik bir hafta -10 günlük çalışma ya da ‘anlaşma da dahil değil’ cevabı ile karşılaşabiliyorsunuz.
  • Yine anlaşma esnasında web sitesinin tasarım kodlarının size bildirilmesi ve 1 yıllık anlaşma sonunda devam edilmemesi durumunda başka bir hizmet sağlayıcıya verme hakkınızın olması lazım.
  • Kimsenin emeğini ve hakkını yemek olmaz. Halen ön ödemeli çalışmanın gerekli olduğunu düşünüyorum ama içeriği siz tam olarak doldurmadan, tüm değişiklikleri bitirmeden asla ikinci ödemeyi yapmamanızı öneriyorum. Kibar olmayan davranışlara maruz kalabiliyorsunuz.
  • Anlaşmanın her satırını karşılıklılık esasına göre değerlendirin. Güzel başlangıçlar, güven bu işlerde işe yaramıyor. Çünkü çoğu yeni girişimci olan bu şirketleri genellemesem de çoğunlukla ilişkiler değerler değil, geçici ticaret ilişkileri üzerine kurulmuş.
  • Tabi ki daha detaylı bir süreç olduğu için maliyeti daha yüksek. Webi sürekli geliştirmek istiyorsanız ve tabiki güvenilir ve uzun vadeli bir kurumsal ilişkiye girdiğiniz bir web şirketiniz varsa  bu uzun vadede bir tasarruf sağlayabiliyor.

Özetle bu sektörde iş yapan arkadaşlara aslında müşteri gözüyle neler yaşandığını biraz da göstermek istedim. Hayatında ilk defa web sitesi yaptıracak bir firma ve kişi web sitesi yapacak kişiye tüm detayları vermesi mümkün değil. Tarafların hayal kırıklığına uğramaması için, mutlaka web sitesi hazırlayanların çok detaylı hizmet şartnamesi hazırlayıp, tüm sorunlar ve alternatifler konusunda müşterilerini yönlendirmesi gerekiyor. Tabi ki müşteri ihtiyaçlarını anlayarak..

Web sitesi yaptıracak olanlara da genel bir bilgi ile sürece biraz daha hazırlıklı girmelerini istedim.

Sonsöz: Ben iki alternatifi de denedim. Açıkçası şu ana kadar kod yazdırarak web sitesi yaptırma tecrübem çok memnuniyet verici değildi ama yeni bir anlaşma daha yaptık. Yine kod yazdırarak site yaptırıyoruz ama nedense bu sefer iç sesim doğru tercihte bulunduğumuzu söylüyor. Yine de tedbiri elden bırakmamak lazım. Sonuçları yazarım.

Sevgiler.. Sağlıcakla Kalın.

Güzel bir hafta sonu diliyorum.

 

 

 

 

 

 

Web sitemiz, çoğunlukla 3. taraf hizmetlerinden gelen çerezleri kullanır. Konu hakkında daha fazla detay için Gizlilik Politikamızı okuyabilirsiniz.